Historie

In 1939 begonnen Martien en Rie van der Valk samen een restaurant in Voorschoten. Hun zaak werd mede door hard werken en een gastvrije, huiselijke aanpak een groot succes. Martien wilden zijn kinderen voor de toekomst graag goed onder de pannen hebben. Zo kwam hij op een idee wat het begin was van de keten Van der Valk Restaurants; ieder kind zou een eigen zaak krijgen. Met de aankoop van horecagelegenheden voor ieder kind breidde het Van der Valk-rijk zich verder uit. Het werd in Nederland een begrip, want op veel gunstige locaties konden zowel zakenreizigers als dagjes mensen genieten van de royale porties uit de Hollandse keuken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog bouwden zij samen met hun 11 kinderen een aantal restaurants.

Na 1958 kwam zoon Gerrit, die in Amerika had rondgereisd en daar in Motels had overnacht, met een vernieuwd plan. Slapen langs de snelweg. Door motels buiten de stad te bouwen, kon Van der Valk alles bieden in een mooie, landelijke omgeving. Hotel Nuland is dan ook het eerste Motel dat eigenhandig door de familie werd ontworpen en gebouwd. Daarvoor waren het altijd oude panden die verbouwd werden. Het motel straalt het typische Van der Valk stijl uit, te herkennen aan de grote puntdaken en grote raampartijen. De Motels waren niet alleen meer geschikt voor automobilisten en vormden zich langzaam tot hotels.

Het bedrijf is door kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen uitgebouwd tot het grootste horeca concern van Nederland. Inmiddels is de dagelijkse leiding van Van der Valk Hotel Nuland in handen van Gerrit’s kleindochter; Wendy van der Valk. Om in te spelen op de wensen en behoeftes van de gasten wordt het hotel door Wendy stukje bij beetje gerenoveerd. Het restaurant is vernoemd naar Gerrit en ook is er een mooie schildering terug te vinden in het hotel.

Naast Van der Valk Hotel Nuland - 's-Hertogenbosch zijn er nog 91 andere Valk vestigingen in Nederland en nog eens 30 hotels in landen verspreid over de hele wereld. Nog steeds is de visie op gastvrijheid van Martien en Rie de basis van de succesvolle “Van der Valk-formule”. Hun instelling en ondernemersgeest is een voorbeeld voor jongere generaties “Valken".